OFF GRID Sistem Nedir?
Off Grid sistemler şebekeden bağımsız, depolamalı çalışır. Daha çok yazlık, bağ evleri ve kamplar gibi akülü paneller vasıtasıyla depolanarak kullanıma hazır tutulur. Şebeke hattının bulunmadığı ya da İşlevsel bir elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde en sağlıklı çözüm ihtiyaca göre doğru hesaplanmış bir Off Grid sistem kurulumu yapmaktır. Şebekeden bağımsız çalıştığı için yıl boyunca yeterli güç üreterek güneş ışığı olmadığında bile kurulan tesisin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek pil kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanmalıdır. Özellikle yayla, dağ evleri, çiftlikler, sinyalizasyon sistemleri, uzaktan bilgi sistemleri (otoyol tabelaları), baz istasyonları vb. tarz kurulumlara sıkça rastlanmaktadır.
Şebeke elektriğinin mevcut olmadığı ya da elektriğin sık kesildiği yerlerde uygulanan güneş enerjisi projeleridir. Şebekeden bağımsız sistemler, ada sistemleri, Off Grid sistemler ya da akülü sistemler olarak adlandırılabilir.
Güneş panellerinin ürettiği doğru akım elektrik, şarj kontrol cihazları yardımıyla bataryalarda depolanır. Depolanan enerji kullanım için hazır bekler. Güneşin olduğu saatlerde bataryalar dolduktan sonraki enerji doğrudan elektrikli cihazları besler. Elektrikli cihazları kullanabilmek için akülerde depolanan doğru akım enerjinin, şebekede kullanılan alternatif akıma çevrilmesi gerekmektedir. Bu işlem içinde sisteme inverter eklenmelidir.
Şebeke Bağımsız (Off Grid) Güneş Enerjisi Sistemlerinin Avantajları
Yatırımcılarına finansal avantajlar sağlamanın yanı sıra, çevresel etkiyi azaltma ve enerji bağımsızlığı gibi önemli faydalar sunarak sürdürülebilir bir enerji geleceğine katkıda bulunmalarını sağlar.
Şebekeden Bağımsız (Off Grid) Güneş Enerjisi Sistem Tasarımının Önemi
İlk adımda sistemin kullanılacağı yerde mevcut olan ekipmanların tasarruflu ürünler ile değiştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede tüketilen enerji miktarı düşecektir.
Ardından günlük tüketiminin ne kadar olduğu ölçülmelidir. Bu ölçümün yapılabilmesi için kurulum yeri içerisinde hangi ev aletlerinin, günde yaklaşık olarak kaç saat çalıştırıldığının listelenmesi gerekir. Bu liste sayesinde evin günlük/haftalık enerji ihtiyacının belirlenerek sistem hesabı gerçekleştirilebilir.
Sistem tasarımı yapılacak yerin yazlık bir ev ya da yıl boyu oturulan bir yer olup olmadığı da sistem tasarımı ve maliyetlere ciddi etkilemektedir. Tüm yıl boyunca kullanılacak bir yer ise panel dizaynı en kötü mevsim koşulları dikkate alınarak yapılır.
Kullanılan yer sezonluk ya da yazlık bir ev ise evin hangi aylar arasında kullanıldığı ilk bilinmesi gerekendir. Yapılan boyutlandırmada yaz aylarındaki radyasyon değerleri baz alınarak sistem hesaplamaları yapılır. Kullanılacak cihazlara göre anlık çekilen enerji miktarına uygun gerilim ve güçte inverter hesaplanmalıdır. Seçilecek inverterda en önemli husus kullanılan cihazların (buzdolabı gibi motorlu aletlerin) demaraj akımını kaldıracak güçte olup olmadığıdır. İnverter beslemesi cihazın özelliklerine göre bu akımı kaldırabilecek güçte olmalıdır.
Sistemin kurulacağı alan çatı olacaksa çatı yönü ve eğimi detaylı olarak hesaplanmalıdır. Kurulacak olan ekipmanın çatı izolasyonuna zarar vermeyecek şekilde monte edilmelidir.
Eğer sistem bahçeye kurulacaksa, sabit ayaklarla montajı yapılabileceği gibi güneşi takip eden sistemler kurularak da montaj yapılabilir. Trackerin tek ya da çift yönlü olmasına bağlı olarak üretilen enerji miktarı %15-%35 arasında artırılabilir.
Enerjinin DC olarak taşınması esnasında, mesafe arttıkça kaybedilen enerji miktarı oldukça önemli miktarlara ulaşabilmektedir. Bu nedenle kullanılacak cihazların (güneş paneli-akü-inverter) aralarındaki mesafe minimum seviyede tutulmalıdır.
Şebekeden Bağımsız (Off Grid) Güneş Enerjisi Sistemlerinin Kullanım Alanları
Bugün dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarından en çok artışı gösteren güneş enerjisidir. Düşük maliyeti, kolay uygulanabilir olması ve yatırılan paranın kısa sürede kazanç olarak geri gelmesi güneş enerjisini tercih sebebi yapmaktadır.